Recept garnalensoep
Een delicaat soepje, toch makkelijk te maken, bij uitstek geschikt voor uw kerstdiner. Met uw ogen dicht proeft u de Waddenzee op uw lippen – weet u nog? Afgelopen zomer toen u met uw vrienden in een warm zonnetje met een prachtig schip op een zandbank lag. Of bewaar het recept.
Bent u volgend jaar met uw schip in Oudeschild, dan kunt u verser dan vers net gevangen garnalen kopen op de TX 10. Nog leuker: zelf vangen met een garnalennetje terwijl u droogvalt. Ach, was het maar vast weer zomer
Fruit in een pan op een matig vuur in 50 g boter, 1 grofgehakte kleine ui, 50 g in stukken gesneden winterwortel en 1 in stukken gesneden klein prei goudbruin. Voer er 1 tomaat in stukken gesneden en 500 g ongepelde garnalen aan toe.
Bak alles in ca. 30 minuten op een matig vuur goudbruin. Stamp met een stamper regelmatig de garnalen goed aan om de sappen eruit te persen en zoveel mogelijk geur en smaak te laten vrijkomen.
Zet de pan weer op het vuur en voeg er 1,5 dl droge witte wijn, 1 borrelglaasje (33 cc) cognac, 2 eetlepels tomatenpuree, 10 peperkorrels, 1 laurierblad, een halve theelepel dille, 1 theelepel oregano en 6 jeneverbessen aan toe.
Voeg 15 g bloem met een halve dl water tot een glad papje en roer dit door de garnalenmassa. Giet er nog 1 liter water bij en breng alles al roerende aan de kook. Voeg 3 takjes peterselie toe en laat het op een laag vuur 1 uur zachtjes trekken. Druk en pers alles zo goed mogelijk door een fijne zeef met een pollepel. Zeef de soep dan nog een keer.
Breng de soep met 50 g gepelde garnalen (uw zelf gevangen garnalen 5 minuten koken en pellen) tot aan de kook. Roer er van het vuur af 1 dl slagroom en 2 eetlepels cognac door. Breng de soep op smaak met enkele druppels Worcestershiresaus, zout en peper.
1 eetlepel = 15 cc
1 theelepel = 3 cc