Holland Sail. Zeilen op het IJsselmeer en de Waddenzee. Ervaar vrijere tijd!
Offerte aanvragen Beschikbaarheid

Zeilen op het IJsselmeer & Markermeer
genieten van vakantie in Nederland

Zeilreis boeken

Zeilen op het IJsselmeer

Op en rond het IJsselmeer is er van alles te beleven. Deze omgeving is leuk voor een dagtocht zeilen, als unieke vergaderlocatie of als onderdeel van een langere zeilvakantie. Zin om de hele dag in touw te zijn op het IJsselmeer, actief kruisen en dus veel overstag? Of liever een rustige zeiltocht met de wind in de rug en genieten van de mooie natuur?

Westkant van het IJsselmeer
Vanuit Enkhuizen zijn de IJsselmeerhavens Medemblik en Hoorn sfeervolle havenplaatsen die u tijdens uw zeilvakantie op het IJsselmeer kunt bezoeken. Bij weinig wind zijn deze bestemmingen ook tijdens een dagtocht zeilen te bereiken. Hoorn is een van de zes VOC-steden die in de Gouden Eeuw groot werd door de handelsvaart naar Azië. Hier vindt u prachtige historische panden, maar ook veel moderne winkels en gezellige cafés.

De Gouwzee
Op vijftien zeemijl zeilen vanaf Enkhuizen ligt de Gouwzee met de wereldberoemde haven Volendam. Daar vlakbij liggen Monnickendam en Edam. Edam is een stadje van meer dan duizend jaar oud dat zeker een bezoek waard is. Hier kunt u vaak ook in één zeildag naar toe varen.

Amsterdam
Bij gunstige wind is het ook mogelijk om naar Amsterdam te zeilen. Reken hier dan wel een flinke zeildag voor.

De Friese kust van het IJsselmeer
Zeil naar de Friese kant van het IJsselmeer en bezoek prachtige havensteden zoals Makkum, Workum, Stavoren, Laaxum en Lemmer. Makkum ligt het dichtste bij de Afsluitdijk, op ruim twintig zeemijl zeilen vanaf Enkhuizen. Hier staat de Koninklijke Tichelaar, het oudste bedrijf van Nederland dat wereldberoemd is om haar handgeschilderd aardewerk en tegels. Iets ten zuiden van Makkum ligt Workum. De havenkom bereikt u via een smal kanaal. Workum is onder meer bekend om het Jopie Huismanmuseum en de gezellige winkelstraat. Het rustige Stavoren is de oudste stad van Friesland. Laaxum is een piepklein haventje dat u alleen met de kleinste schepen met de minste diepgang kunt bereiken. Het gezellige Lemmer heeft vele gezellige winkelstraten en terrassen en wordt doorkruist door talloze kleine waterwegen. Via de sluizen bij Lemmer, Stavoren en Workum kunt u ook de Friese meren bereiken.

Offerte aanvragen
Ontstaansgeschiedenis: Van Zuiderzee naar IJsselmeer

Vanuit het mooie Enkhuizen begint uw HollandSail-zeiltocht op ’t IJsselmeer. Het IJsselmeer is ontstaan nadat in 1932 tussen Den Oever en Friesland de Afsluitdijk werd aangelegd. Hierdoor werd het zuidelijke deel van de Zuiderzee afgesloten. Dit vaargebied heeft maar liefst twintig havens waar u naar toe kunt zeilen. In de jaren zestig was zeilen op het IJsselmeer nog niet zo populair en waren er plannen om het zuidelijk deel van het IJsselmeer in te polderen. Daarom werd tussen Enkhuizen en Lelystad de Houtribdijk aangelegd. Dit vaargebied heet het Markermeer. Gelukkig is het inpolderen niet door gegaan waardoor u er nu nog steeds prachtig kunt zeilen. Halverwege beide dijken is een vluchthaven: Breezanddijk en Trintelhaven. Dit zijn ideale plekken als u zonder buren in de haven wilt liggen.

Zeilactiviteiten

Veelgestelde vragen
Schoolreis: educatief, aktief en ook erg leuk

Schoolreis: educatief, aktief en ook erg leuk

Skills ontwikkelen, biologie, geografie, samenwerken en dat alles in een...
Bedrijfsuitje: met uw collega's zeilen

Bedrijfsuitje: met uw collega's zeilen

Wilt u teambuilden, heeft u iets te vieren of wilt u gewoon een iets...
Meezeilreizen

Meezeilreizen

In plaats van een geheel schip, kunt u ook een bed of hut aan boord boeken.

Blijf op de hoogte van onze acties en nieuws

Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang ze in je mailbox!